Bursa’da Bir İlk: Kasıktan Anjiyo Yöntemi İle Yapay Kalp Kapağı Ameliyatı
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapay kalp kapağı kırılan ve bu nedenle ciddi nefes darlığı çeken 20 yaşındaki Sibel Habip isimli hastaya, Türkiye’de sayılı hastanede yapılabilen kasıktan anjiyo yöntemi ile yapay kalp kapağı ameliyatı gerçekleştirildi. Mayıs ayının son günlerinde yapılan operasyon sonrası bir gün yoğun bakımda kalan hasta Habip, Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Salih Metin ve Prof. Dr. Mehmet Demir’in ziyareti sonrasında sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Bursa’da ilk kez gerçekleştirilen operasyon hakkında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi Dekanı, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Demir, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na bilgi verdi.
Prof. Demir: Bursa’da İlk Kez Yapılan Bir Ameliyat!
Prof. Dr. Mehmet Demir, hastanın ciddi nefes darlığı ve yürümekte zorluk çekme şikayetleri ile hastaneye başvurduğunu belirterek şunları söyledi: “Hastamıza yapılan tetkiklerde daha önce takılan yapay kalp kapağının deforme olduğunu, kalbin çıkışını neredeyse tamamen kapadığını tespit ettik. Bu nedenle acil ameliyat kararı alındı. Kasıktan anjiyo yöntemi ile hastaya yeni stent ve yeni yapay kalp kapağı yerleştirme işlemini başarıyla gerçekleştirdik. Operasyon sonrası hastamız bir gün yoğun bakımda kaldı. Ardından sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Yaptığımız incelemelerde hastanın daha öncesinde kalbin akciğere çıkış kapağında hem yapay kapak konulduğu hem de stent konulduğunu gördük. Bu konulan stendin kırıldığını, kapağın da kırılıp, katlanarak deforme olduğunu tespit ettik. Kalbin çıkışının bu nedenle tamamen kapandığın fark ettik. Kalp damar cerrahi konseyi ile hastayı değerlendirerek anjiyo yöntemi ile burayı tamir etme kararı aldık. Modern tıbbın getirdiği tüm imkanlara erişip, kullanabiliyor olmak hekimler ve hastalar için çok önemlidir. Bu ameliyat Bursa’da ilk kez gerçekleştirildi. Türkiye genelinde ise sayılı merkezlerde nadiren uygulanan bir yöntemdir.”
Anjiyo Yöntemi İle Yapay Kalp Kapağı Yenilendi
20 yaşındaki genç hasta Sibel Habip’e yapılan anjiyoda sağ kasıktan, toplardamardan girerek geçiş sağladıklarının altını çizen Prof. Dr. Demir, “Önce bu bölgeyi balonla genişlettik. Kan akışını tamamen sağladık. Akciğere kan akışı neredeyse tamamıyla durmuştu. Daha sonrasında bu bölgeyi stent aracılığıyla tamir ettikten sonra stendin içine yeni bir yapay kalp kapağı yerleştirdik. Hastanın kliniği tamamen düzeldi. Kan akışı sağlandı. Herhangi bir kaçak söz konusu olmadı. Hastamız bundan sonra normal hayat yaşantısına akranları gibi devam edebilecektir” şeklinde bilgi verdi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)