Her Şey Otizmli Çocuklar İçin !
Sağlık Bakanlığı ve Tohum Otizm Vakfı konteyner kentteki otizmli çocuklar için el ele verdi
Sağlık Bakanlığı ve Tohum Vakfı, depremden etkilenen otizmli çocukların yoğun eğitimlerinin yarıda kalmaması için hareket geçti. İki kurumun iş birliğinde Malatya’da hayata geçen Tohum Otizm Vakfı Destek Eğitim Konteyneri Projesi kapsamında, konteyner kentte otizmli çocukların ve gençlerin gelişimlerinin desteklenmesi planlanıyor.
Türkiye’de otizmli çocukları erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla kurulan Tohum Otizm Vakfı, deprem bölgesindeki çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapan Vakıf, Destek Eğitim Konteyneri Projesi’ni Malatya’da hayata geçirdi. Bu projeyle, otizmli çocukların ve gençlerin tek çareleri olan kesintisiz özel eğitime ulaşmaları ve uygulamalı davranış analizi aracılığıyla gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
İlk öğrencileriyle 31 Temmuz tarihinde buluşan Destek Eğitim Konteyneri Projesi kapsamında sadece otizmli çocuklar ve gençlerin gelişimlerini destekleyecek ve ruh sağlığı hizmetleri açısından takiplerini sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılıyor. Konteynerde, uygulamalı davranış analizi alanında çalışan bir çocuk gelişim uzmanı rehberliğinde deprem bölgesinden 36 otizmli öğrenciye ulaşılarak bireysel destek verilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında Destek Eğitim Konteyneri’nde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ayrıca bir çocuk gelişim uzmanı da görev alıyor.
Hizmetten yararlanan tüm bireyler, Sağlık Bakanlığına bağlı çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenli takip ediliyor ve tedavi ihtiyaçları yerinde gideriliyor.
Destek konteyneri otizmli bireylerin öğrenme ve gelişimlerini destekleyecek materyallerle donatıldı
Otizmli çocukların ve gençlerin gelişimini destekleyecek şekilde tasarlanan destek konteynerinde yerde yumuşak kaplama, masalar ve sandalyeler, eğitim materyallerinin yerleştirilmesi için dolaplar, çocukların ortak oyun oynayabilecekleri oyun köşeleri, minderlerden oluşan dinlenme köşesi, çeşitli çocuk kitaplarından oluşan kitaplık, yapılan etkinliklerin asıldığı panolar, büyük kas becerilerin çalıştırılabileceği basket potası, toplar ve trambolin, okuma yazma çalışabilmeleri için yazı tahtaları, defter, kitap ve kalemler, serbest zamanlarında kullanabilecekleri çeşitli kutu oyunları yer alıyor.
“Otizmli çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve sağlık hizmetlerine ulaşması için iş birliğimiz devam edecek”
Depremlerin ardından bölgedeki otizmli çocuklara, ailelerine ve sahadaki gönüllü ekiplerine destek olmak için çeşitli çalışmalar yürüten Tohum Otizm Vakfı, depremden etkilenen otizmli çocukları ve ailelerini desteklemeye tüm hızıyla devam ediyor. Otizmli bireyler için günümüzde bilinen en etkili yolun erken, yoğun ve bilim temelli erken müdahale olduğu bilinciyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, “Vakfımız, kurulduğu günden bugüne yaklaşık 760 bin otizmli çocuğun ve ailesinin yaşamına etki etti. Şubat ayında gerçekleşen depremlerin hemen ardından ‘Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim ve Teknoloji Desteği Projesi’ni hayata geçirerek farklı yaş gruplarındaki otizmli çocuklar ve ailelerinin ihtiyaçları olan teknolojik eğitim materyallerini ve eğitici oyuncakları ulaştırmak için çalıştık. Bölgede kurulan konteyner kentlerde, konteyner özel eğitim sınıf donanımları ve eğitimlerle yıkıcı depremlerin yaralarını sarmak üzere otizmli çocuklar ve aileleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bu projede bizlere verdiği tüm destekler için çok teşekkür ediyoruz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)